Kulinarna podróż do Rumunii
Studenci zagraniczni, którzy przyjeżdżają na wymianę do UJK w ramach programu Erasmus+, potrafią zaskoczyć wieloma talentami, w tym darem do… gotowania! Studentki z Transilvania University of Brașov w Rumunii mówią, że ich kuchnia także może pochwalić się bogatym wachlarzem smaków i aromatów.
Na łamach Czasopisma Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach można przeczytać wywiad z Rebecą i Antonią, które podzieliły się przepisem na pachnące poale-n brau, czyli tradycyjne słodkie bułeczki z serem i kawałkami skórki cytrynowej. Znajdziemy tam również wrażenia studentek z wymiany na UJK i ciekawostki o podobieństwach Polski i Rumunii.
Artykuł otwiera nowy cykl Czasopisma o gotowaniu ze studentami zagranicznymi. Pełny wywiad dostępny jest w czasopiśmie drukowanym, a tutaj w jego wersji elektronicznej.